Elmar Berkovich Leerstoel Zijlstra

Verkocht

Elmar Berkovich Stoel gemaakt door Zijlstra te Joure.

Elmar Berkovich is een zeer belangrijke interieurarchitect en meubel- en stoffenontwerper van het begin tot het midden van de 20e eeuw. Hij had een diverse carrière als interieurarchitect en ontwerper die ook publiceerde en adviseerde/raadpleegde. Tussen de oorlogen werkte hij voor Metz & Co (Amsterdam) de belangrijkste winkel voor avant-gardistische meubelen; na de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor Philips (Eindhoven) waar hij grote kantoor-, fabrieks- en ziekenhuisinterieurs ontwierp. Hoewel slechts een paar van zijn stukken in brede productie gingen, is hij vertegenwoordigd in menig museumontwerpcollectie over de hele wereld.

We hebben het geluk gehad een hele reeks op maat gemaakte (huis)meubels uit 1950 aan te schaffen. Er zijn 15 stuks plus een staande lamp (die uit hetzelfde huis kwam maar we weten niet zeker of het van Elmar is). (of 16 als je de nachtkastjes apart meetelt) Ze hebben allemaal vergelijkbare details, randen en zijn allemaal gemaakt van bijpassend sapeli-mahonie. Zelfs de vloerlamp heeft een voet van Sapeli-mahonie. (of sapele mahonie?)

----------------

Pagina's uit het boek: “Elmar Berkovich 1897-1968 meubelontwerper en interieurarchitect” door Harry Broekman en Madeleine Lim, café: Bonas NAi

Op afbeelding OCB_185 (pag. 136) zien we de fauteuil, bank, salontafel, dressoir met boekenkast, eetkamerstoel met armleuning en zelfs een hoek van de eettafel. Deze zijn ontworpen voor de Bataafsche Petroleum Maatschappij (BPM) (nu onderdeel van Shell) voor hun medewerkers die tijdelijk in de tropen waren gestationeerd. Gemaakt door Zijlstra te Joure (Nederland) werd de gehele meubelreeks aanvankelijk plat verpakt en ter plekke gemonteerd. Deze zeer zeldzame set is terug naar Nederland gekomen.

Dit was duidelijk Elmar's favoriete stoel, sinds hij hem voor het eerst ontwierp in 1947 bracht hij hem terug in tal van projecten, zie de diverse pagina's;

we denken dat dit misschien de originele bekleding is; de stoel is nu nog geheel origineel;

vintage, mid-century modern, jaren 50, 1950, jaren XNUMX, zitmeubelen

leesmaatjesElmar Berkovitsj

ProducentZijlstra Joure

DesignPeriode1947

Productie periode1950

OorsprongNederland

stijlvintage, retro, mid-century modern, jaren vijftig

Voorwaardegoed, licht gebruikt

Materialenmahonie

Kleurbruin

Maatstandaard

Breedte50

Diepte51

hoogte84

Stoelhoogte46,5

VERKOCHT

Heeft u een vraag of wilt u een transportofferte?


    Delen

    Misschien vind je dit ook leuk ...