Aanbieding!

Elmar Berkovich vloerlamp

795,00

Vloerlamp mogelijk van Elmar Berkovich gemaakt door Zijlstra te Joure.

Elmar Berkovich is een zeer belangrijke interieurarchitect en meubel- en stoffenontwerper van het begin tot het midden van de 20e eeuw. Hij had een diverse carrière als interieurarchitect en ontwerper die ook publiceerde en adviseerde/raadpleegde. Tussen de oorlogen werkte hij voor Metz & Co (Amsterdam) de belangrijkste winkel voor avant-gardistische meubelen; na de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor Philips (Eindhoven) waar hij grote kantoor-, fabrieks- en ziekenhuisinterieurs ontwierp. Hoewel slechts een paar van zijn stukken in brede productie gingen, is hij vertegenwoordigd in menig museumontwerpcollectie over de hele wereld.

We hebben het geluk gehad een hele reeks op maat gemaakte (huis)meubels uit 1950 aan te schaffen. Er zijn 15 stuks plus een staande lamp (die uit hetzelfde huis kwam maar we weten niet zeker of het van Elmar is). (of 16 als je de nachtkastjes apart meetelt) Ze hebben allemaal vergelijkbare details, randen en zijn allemaal gemaakt van bijpassend sapeli-mahonie. Zelfs de vloerlamp heeft een voet van Sapeli-mahonie. (of sapele mahonie?)

----------------

Pagina uit het boek: “Elmar Berkovich 1897-1968 meubelontwerper en interieurarchitect” door Harry Broekman en Madeleine Lim, café: Bonas NAi

Op afbeelding OCB_185 (pag. 136) zien we de fauteuil, bank, salontafel, dressoir met boekenkast, eetkamerstoel met armleuning en zelfs een hoek van de eettafel. Deze zijn ontworpen voor de Bataafsche Petroleum Maatschappij (BPM) (nu onderdeel van Shell) voor hun medewerkers die tijdelijk in de tropen waren gestationeerd. Gemaakt door Zijlstra te Joure (Nederland) werd de gehele meubelreeks aanvankelijk plat verpakt en ter plekke gemonteerd. Deze zeer zeldzame set is terug naar Nederland gekomen.

smeedijzeren frame wit geverfd met groene steel;

stoffen kap, met drie spots, diameter: 56,5 cm x 44 cm hoog;

Sapeli-mahonie onderstel, diameter 36 cm;

vrijstaand licht;

vintage, mid-century modern, jaren 50, 1950, jaren XNUMX

leesmaatjesElmar Berkovitsj

ProducentZijlstra Joure

DesignPeriode1950

Productie periode1950

OorsprongNederland

stijlvintage, retro, mid-century modern, jaren vijftig

Voorwaardegoed, wat slijtage

Materialenijzerhout

Kleurbruin, havermout

Maathoog

Breedte56,5

Diepte56,5

hoogte170

1 op voorraad

Heeft u een vraag of wilt u een transportofferte?


    Delen

    Misschien vind je dit ook leuk ...